- Dette er et fantastisk prosjekt. Det fortjener oppmerksomhet, fordi det dere har gjort her er unikt, sa Krogvold i sin åpningstale.

- Dette er et fantastisk prosjekt. Det fortjener oppmerksomhet, fordi det dere har gjort her er unikt, sa Krogvold i sin åpningstale.

- Dette er et fantastisk prosjekt!

Fotoutstillingen på Sagenehjemmet, med beboerne egne bilder, imponerte Morten Krogvold. – Dette er et fantastisk prosjekt! Noen av bildene gjør inntrykk og de sitter på netthinnen allerede, sier den anerkjente fotografen.

- Jeg har alltid trodd at alle mennesker har en skaperglede. Jeg begynner å bli lei av at vi bare snakker om barn og unges skaperkraft – men så få snakker om de gamles skaperkraft. Flere av bildene i denne utstillingen har en snert og en dristighet som minner om moderne kunst. Det er så friskt, sier han.

Krogvold tok seg god tid til å se på bildene, og snakke med beboere og de mange pårørende som var møtt opp til utstillingsåpningen.

- Dere tar bildene på blodig alvor – de er skikkelig presentert og med flott innramming. Det gleder meg, og jeg blir veldig rørt. Det er så vakkert – og det sier så mye om initiativtageren, sa Krogvold i sin åpningstale.

Krogvold storkoste seg i møte med bildene, tekstene til bildene og kommentarer fra beboere og besøkende.Krogvold storkoste seg i møte med bildene, tekstene til bildene og kommentarer fra beboere og besøkende.

Fortelle om livet på et sykehjem

– Fotoutstillingen «Sagenehjemmet – beboernes egne bilder» ble til fordi vi ønsker å fortelle hvordan livet er på et sykehjem. Dette er første gang dette gjøres – at beboerne selv fotograferer sin hverdag og presenteres som en fotoutstilling, forteller daglig leder Nina Martinussen.

– Gjennom bildebloggen vår på Instagram (@sagenehjemmet) viser vi hver dag et lite glimt av dagliglivet for beboere og ansatte. Men vi ville ta det et steg videre, derfor kom ideen om en fotoutstilling, sier hun.

Tanken bak

Tanken bak utstillingen er ganske enkel: Normalt er det fotografer som oppsøker et sykehjem og tar bilder, men hva om vi gav hver beboer et engangskamera, og ba dem ta bilder av sin hverdag? Hva ville skje da? Hva ville de ta bilder av? Hvilke motiver fascinerte? Hva ville de se – som kanskje ikke vi andre ser?

I juni 2018 fikk alle beboerne på Sagenehjemmet utdelt et enkelt engangskamera for å kunne ta sine egne bilder. Gjennom sommer og tidlig høst tok de bilder.

Utpå høsten fremkalte vi alle de 70 filmene. Bildene ble gjennomgått, og 28 bilder ble valgt ut. Filmen med disse bildene ble deretter scannet, og printet i stort format – på beste fotopapir med utstillingskvalitet. Deretter ble bildene rammet inn hos en profesjonell rammemaker.

Noen av bildene treffer deg rett i hjertet, men det mest imponerende er kanskje helheten – de 28 bildene som til sammen danner en helhet. Det er et sterkt samtidsdokument.

Utstillingen vil henge oppe utover våren og sommeren – så det er bare å stikke innom for å ta en titt. Sammen med utstillingen ligger også en gjestebok der besøkende kan skrive sin hilsen og sine inntrykk. Disse hilsenene vil bli lest høyt for beboerne på samlingsstunder fremover.

 • Morten Krogvold tok seg god tid til å se på bildene og snakke med de mange som hadde møtt opp for å overvære åpningen av fotoutstillingen.

  Morten Krogvold tok seg god tid til å se på bildene og snakke med de mange som hadde møtt opp for å overvære åpningen av fotoutstillingen. Bilde 1 av 4. Se bildekarusell.

 • Daglig leder, Nina Martinussen, fortalte om hvordan utstillingen hadde blitt til og hvordan alle ansatte hadde bidratt for å få dette til.

  Daglig leder, Nina Martinussen, fortalte om hvordan utstillingen hadde blitt til og hvordan alle ansatte hadde bidratt for å få dette til. Bilde 2 av 4.

 • I en fullsatt nyoppusset kafe på Sagenehjemmet åpnet den anerkjente fotografen Morten Krogvold utstilllingen.

  I en fullsatt nyoppusset kafe på Sagenehjemmet åpnet den anerkjente fotografen Morten Krogvold utstilllingen. Bilde 3 av 4.

 • - Jeg har alltid trodd på at alle mennesker har en skapende kraft. Denne utstillingen er et bevis på det, sa Krogvold.

  - Jeg har alltid trodd på at alle mennesker har en skapende kraft. Denne utstillingen er et bevis på det, sa Krogvold. Bilde 4 av 4.