På Ahmad Zaino skolen i Aleppo har elevene fått undervisning i hygiene, og en pose med hygieneartikler til å ta med hjem. Foto: Kirkens Nødhjelp

På Ahmad Zaino skolen i Aleppo har elevene fått undervisning i hygiene, og en pose med hygieneartikler til å ta med hjem. Foto: Kirkens Nødhjelp

Enormt behov for såpe, bleier og munnbind

Kirkens Nødhjelp melder om et enormt behov for hygienepakker som kan deles ut til befolkningen i det krigsherjede Syria. Pakkene som nå deles ut inneholder blant annet hansker, munnbind, såpe, bleier og bind slik at folk kan vedlikeholde god hygiene og beskytte seg og andre mot smitte. Bli med og støtt arbeidet!

Benedicte Næss Hafskjold, Kirkens Nødhjelps landdirektør i Syria og Libanon gir oss følgende statusrapport fra Syria:

– Kirkens Nødhjelp er i tett kontakt med våre partnere og følger situasjonen nøye. COVID-19 fører til store utfordringer for alle land, inkludert Norge, men legger ekstra press på land og samfunn som allerede er sårbare slik som i Syria.

– Restriksjoner som innføres av myndigheter for å stanse spredning av smitte er en stor belastning på en allerede hardt presset økonomi. Vi har sett en prisøkning på for eksempel hansker og munnbind og desinfeksjonsmidler, noe som gjør at dette ikke er tilgjengelig for mange. Det er derfor store behov for å dele ut hygienepakker som inneholder dette, samt andre artikler som såpe, klorin, bleier og bind slik at folk kan vedlikeholde god hygiene og beskytte seg og andre mot smitte. Kirkens Nødhjelp er derfor i gang med dette gjennom våre lokale partnere.

Forebyggende arbeid er kritisk viktig

– Det er også et stort behov for å utstyre helsearbeidere med beskyttelsesutstyr. Dette er også noe vi sørger for i koordinering med partnere, helsemyndigheter og FN organer (Verdens helseorganisasjon).

– Det er dessverre lav testkapasitet, så det er absolutt viktig å vektlegge godt forebyggende arbeid. Gjennom våre partnere opprettholder vi våre tjenester og programmer som sørger for tilgang til rent vann og hygiene artikler, samt å tilby tjenester til de som utsettes for kjønnsbasert vold.


– Våre programmer og tjenester er selvfølgelig tilpasset den nye situasjonen under COVID-19 og vi har endret måten vi jobber på, for å ikke utsette partnere, ansatte og de vi hjelper for smitte.

– Vi er så takknemlige for at dere på Diakonhjemmet mobiliserer støtten til vårt arbeid i Syria nå. Det kommer godt med i en svært kritisk tid. legger Benedicte til.

70 % av helsarbeiderne har reist fra Syria

Det er store utfordringer i arbeidet for hjelpe det syriske folk. Mye av infrastrukturen og hjemmene er ødelagt og Syria har over 6 millioner internt fordrevne flyktninger i landet og mange bor uten muligheter til å isolere seg, eller følge smittevernsrådene. Milioner av syrere er helt avhengige av nødhjelp, utdeling av hygieneartikler og utbedring av sanitærforhold.

Den sårbare syriske økonomien har blitt mye dårligere etter at syriske pundet har stupt og prisene på mat og andre nødvendige varer har økt. Helsetjenesten har store utfordringer. Verdens helseorganisasjon mener at 70 % av helsearbeidere har reist fra Syria, og kun 64 % av sykehusene er fullt ut operative.

Stort press på det diakonale arbeidet

Presset på det diakonale arbeidet til den gresk-ortodokse kirken i Syria stort. De yter hjelp i et krigsherjet land med ødelagt infrastruktur, interne flyktninger og mange medmennesker med behov for nødhjelp. Vi inviterer til å gi hjelp nå, sammen med Diakonhjemmet og Kirkens Nødhjelps lokale samarbeidspartnere i Syria.

Skolene får undervisning i hygiene

I ødelagte Aleppo stilte Kirkens Nødhjelps partner St. Ephrem Patriarchal Development Committee (EPDC) opp med sitt dyktige hygieneteam. På to skoler ble det undervist i håndvask, tannhygiene og annen hygiene. Etterpå fikk elevene utdelt pakker med essensielle hygieneartikler. Pakkene inneholdt: Hårbørste, håndkle, våtservietter, håndsåpe, shampo, og tannbørste og tannkrem for barn.

EPDC er det humanitære arbeidet til den Syrisk ortodokse kirken – (Syriac Orthodox Patriarchate of Antioch and All the East).

 • Undervisning i hygiene ved Abu Ayoub al Ansari skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp

  Undervisning i hygiene ved Abu Ayoub al Ansari skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp Bilde 1 av 5. Se bildekarusell.

 • Undervisning i håndvask på Abu Ayoub al Ansari skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp

  Undervisning i håndvask på Abu Ayoub al Ansari skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp Bilde 2 av 5.

 • Slik underviser de i tannpuss ved Abu Ayoub al Ansari skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp

  Slik underviser de i tannpuss ved Abu Ayoub al Ansari skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp Bilde 3 av 5.

 • Utdeling av faktaark på Ahmad Saino skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp

  Utdeling av faktaark på Ahmad Saino skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp Bilde 4 av 5.

 • Utdeling av pakke med hårbørste, håndkle, våtservietter, håndsåpe, shampo, tannbørste og tannkrem for barn ved Abu Ayoub al Ansari School. Foto: Kirkens Nødhjelp

  Utdeling av pakke med hårbørste, håndkle, våtservietter, håndsåpe, shampo, tannbørste og tannkrem for barn ved Abu Ayoub al Ansari School. Foto: Kirkens Nødhjelp Bilde 5 av 5.

Her kan du bidra

Diakonhjemmets innsamlingsaksjon på Facebook

 • Vipps til 2426 (merk gaven SYRIA)
 • SMS SYRIA til 2426 (200,-)
 • Innbetaling til konto: 1602.40.26535 (Merk gaven SYRIA)

Hjelp oss med å dele oppfordringen!

For å kunne nå fram med innsamlingen er vi helt avhengig av at dere deler innsamlingsaksjonen på facebook - og inviterer venner inn.

Gi en jubileumsgave til KN

I 2020 er det 130 år siden Diakonhjemmet ble opprettet med nøden i arbeiderstrøkene i Kristiania som bakteppe. Nå vil vi rette oppmerksomheten mot et annet land med store utfordringer og organisasjoner som jobber for å avhjelpe nød og gi håp.

– I samarbeid med Kirkens Nødhjelp ønsker vi å samle inn penger til hjelpearbeidet i Syria. Diakonhjemmet har over lang tid støtte arbeid i Syria, og i en tid hvor grenser stenges og alle har nok med sitt, er det viktig at noen løfter blikket og ser utover grensene. Til land som trenger hjelp for å håndtere korona-pandemien nå, sier Ingunn Moser, forstander og adm. direktør ved Diakonhjemmet.

Vårt arbeid i Syria, Kirkens Nødhjelp informasjonsside om arbeidet i Syria

En håpshilsen fra Syria, intervju med leder for GOPA DERD, Diakonhjemmet 2. september 2019

Diakonhjemmets og Kirkens Nødhjelps innsamling til medmennesker i SyriaDiakonhjemmets og Kirkens Nødhjelps innsamling til medmennesker i Syria