Oslo bystyre ønsker at ideelle skal stå for 25 prosent av omsorgen

Oslo bystyre ønsker at ideelle skal stå for 25 prosent av omsorgen

– Bystyret har med dette vedtaket fulgt opp våre forventninger om at det er både behov og rom for ideell sektor i utvikling av helse- og omsorgstjenester, sier Helle Gjetrang, direktør for Diakonhjemmet Omsorg.

Bystyret vedtok onsdag 16. november at en fjerdedel av institusjonsplassene i helse- og omsorgssektoren skal være organisert og drevet som ideell virksomhet innen 2025.

– Dette er veldig godt nytt for Diakonhjemmet, sier omsorgsdirektøren ved Diakonhjemmet.

Skapt et mulighetsrom

I et notat fra 17. oktober fastslår Virke Ideell at offentlige myndigheter har lov til å la anbudskonkurranser på sykehjemsdrift være forbeholdt ideelle aktører. Dette gjør det mulig for Oslo kommune å styrke de ideelle aktørenes posisjon. Virke Ideell gledet seg over onsdagens vedtak i bystyret og sa på sine Facebook-sider at det var et «supersterkt vedtak» og en tydelig og ambisiøs målsetting for ideelt innslag i kommunen.

Åpner opp for Diakonhjemmet og andre ideelle aktører

Det var Erik Lunde, KrFs gruppeleder i Oslo bystyre, som fikk med seg byrådspartiene og Rødt på at 25 prosent av plassene i helse- og omsorgssektoren skal være drevet av ideelle. Det er dermed en bred allianse av partier bak forslaget og et konkret måltall frem mot 2025.

– Dette støtter opp under vår satsning på drift av sykehjem, hjemmebaserte tjenester, samtaletilbud og barnehager, og gir oss et større handlingsrom for å kunne hjelpe mennesker i sårbare situasjoner og andre som trenger hjelp til mestring. Våre helse- og omsorgstjenester utvikles i samarbeid med Diakonhjemmet Sykehus og VID vitenskapelige høgskole, og har til hensikt å dekke de behov som er hos pasienter, beboere og brukere, sier omsorgsdirektør Helle Gjetrang.

Se omtale av saken: