Nina Vangen fra Diakonhjemmet Omsorg sier følgende om sitt bidrag til temaet «Juleminner»:  «Julepynten har gått i arv fra mormor til mamma og så til meg. Gode minner, og kulene skal alltid henge øverst i juletreet hjemme hos meg.»

Nina Vangen fra Diakonhjemmet Omsorg sier følgende om sitt bidrag til temaet «Juleminner»: «Julepynten har gått i arv fra mormor til mamma og så til meg. Gode minner, og kulene skal alltid henge øverst i juletreet hjemme hos meg.»

Små fortellinger om levd liv

«Jeg plukker frem julepynten og tenker på tider som kommer og går: En engel med krøllete vinger. En julekule fra svigermor som mangler en tråd. De blir vel ikke reparert i år heller, men jeg klarer ikke å kaste dem. Jeg trenger disse små fortellingene om levd liv.»

Slik innleder sykehusprest Aud Irene Svartvasmo Meditasjonsheftet for advent 2023. Tema for årets hefte er julepyntens symbolske betydning. Vi har utfordret studenter ved VID og ansatte ved våre virksomheter om å vise oss hvilken julepynt som må være på plass for at det skal bli ordentlig jul.

18 små, fine historier

Utfordringen har gitt oss 18 små, fine historier om alle disse fine, rare, slitte og ikke perfekte gjenstandene som vi tar fram fra gulnede pappkasser hver jul. Som denne refleksjonen fra Kristian S. Sydnes, Diakonhjemmet sykehus:

«Vi laget mange flettede julehjerter før jul da jeg var liten. Etter hvert ble kvaliteten på dem jeg lagde såpass god at selv pappa ga meg et anerkjennende nikk. I dag har mine egne barn overtatt produksjonen. Som ortoped på sykehuset setter jeg funksjon over estetikk. Hjertene barna laget i fjor konkurrerte ikke i den estetiske julehjerte-toppdivisjonen, og hvilken funksjon har de egentlig? Jo, de fungerer perfekt som en påminnelse om alle de imperfeksjoner vi trenger for å ha det godt. Så da må de være med i julen.»

I vinduet under kan du bla deg gjennom heftet og lese de små historiene.

Diakonhjemmet har utgitt et meditasjonshefte hver påske og advent siden 2004. Tanken bak disse heftene er at det skal være til oppmuntring og ettertanke, og tematisk kretse rundt våre kirkelige høytider. Dette heftet er nr 38 i rekken.

– Velger meg papirlenkene

Ingunn Moser, adm.direktør og forstander ved Diakonhjemmet, har valgt å løfte fram papirlenkene på juletreet:

«Skal jeg velge én julepynt i år, må det derfor bli papirlenkene -- fordi de symboliserer brorskap, solidaritet og samhold mellom menneskene. De representerer både styrke og gjensidig avhengighet. Julen handler imidlertid også om at Gud solidariserer seg med menneskene og blir vår bror i barnet i krybben. Julen minner oss om at vi er skapt i Guds bilde, at Gud kommer til oss og er hos oss, midt i alt.»

Hun kommer også med følgende oppfordring til alle dere som nå blar i årets hefte: «Jeg håper at du kan vende deg til en nabo, en kollega, en venn eller en du enda ikke kjenner og spørre: hvordan kan vi skape samhold i 2024?»

Her kan du se og lese tidligere års meditasjonshefter.